Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Kisbojtár Vendéglő, ami hátramaradt

2017.06.10. 15:58 stillman

Jó napot, nyitva vannak? - kezdjük a jól bevált köszönéssel, de nem reagál senki.

Üres a kerthelyiség, mentségükre legyen mondva, épp, mintha vihar készülődne, mindenesetre megjelentek a felhők az égen, ami ezúttal nem teljes mértékben az érkezésemnek köszönhető.

 

Sehol senki. Bemegyek a mosdóba, útközben találkozom egy pincérrel, megragadom az alkalmat, kérek egy étlapot. Mire visszaérek, továbbra sincs semmi, nem baj, még csak tíz perc telt el érkezésünk óta, nem kell folyton rohanni, szombat délután van.

 

Kicsit még várunk azért, majd felbukkan a pincér a terasz végén, egykedvű, pontosabban teljesen kifejezéstelen arccal megérkezik, elénk teszi a laminált, fekete hátterű fénymásolt étlapot, kétfélét is: az egyik az állandó kínálatot mutatja, a másikon "Trend" címet láthatunk és rajta hamburger, meg fish & chips, chicken & chips és további újkori gasztroforradalomból merített ételtípusok.

 

Mondanom sem kell, a menüt a társaságomban lévő férfi elé teszik le először. Ezt a gesztust közismerten nagyon pozitívan szoktam fogadni (nem). Megragadva a pincér alkalmi jelenlétét mindenesetre gyorsan kérünk italt, ki tudja mikor jár erre legközelebb: szénsavas víz jó lesz.

 

Egész gyorsan megkapjuk, igen, ilyenkor már következetesek, megint én kapom másodiknak. Tény, hogy most nem a rózsaszín masni van a hajamban, de azért azt hiszem, nőnek nézek ki. Már sokszor leírtam, most is átfut az agyamon, hogy most kéne felállni, hányszor megtanultam ezt, hogy 100%, hogy az étellel is gond van, ahol erre a legalapvetőbb vendéglátós udvariassági szabályra nem tudnak odafigyelni.  

img_3105.JPG

 

A hagyományos vonalon brassói, holstein szelet, cigánypecsenye, tócsni és egyéb klasszikus fogások szerepelnek. Egyre inkább gyanakodva nézem az egészet, a kiszolgálás művészi szintű minimalizmusa rosszat sejtet. Mint megtanultam szintén, az ilyen helyeken jobb az eredeti koncepciónál maradni, szóval brassóit kérek tejfölös uborkasalátával, illetve még kérünk egy fish & chipset viszonylag merészen belenyúlva a trend szekcióba.

 

Az éhség jó étvágygerjesztő (azért ez nagy bölcsesség), húsz perccel később megörülök az amúgy ránézésre azonnal rettenetesnek tűnő brassói és a paprikáslisztes vattában fuldokló fish & chips érkezésének, természetesen a már jól bevált sorrendben kapjuk ezt is. Viszonylag gyorsan kiderül, hogy a retro helyeken klasszikust kérj alapszabály mit sem ér, itt ez az elronthatatlannak gondolt fogás is el van rontva, de mondjuk igen nagy odafigyeléssel.

 

A brassói, amely közismerten az előző napi maradékok őszinte és tisztességes ledarálásából, valamint kellően erős fűszerezéséből tevődik össze, most itt leírhatatlanul és frissen összeállítva borzasztó: lisztes aszott sültkrumpli kockák, pirospaprikával megszórt száraz és ízetlen csirkemell darabokkal. Próbálok folyamatosan az evés funkcionállis mivoltára koncentrálni, végülis ez egy étel, amitől majd jóllakunk és kész, nem kell ettől többet várni. Ehhez tartom magam, azért a fish & chipset is megkóstolom, bár közben a látványba is belefulladok, gasztrokritikusi pályám első szakmai fordulatát élesben bedobva: valami zöldfűszer is el van rejtve halbundába.

img_3111.JPG

A végefelé még megkérdezzük, hogy nem volt-e itt valami váltás, vagy változás, mintha ez a hely korábban jobb lett volna, meg hát bocsánat, mintha maga sem lett volna itt, kérdezzük a pincért (milyen kár - teszem hozzá magamban), illetve tulajdonképpen, de persze ki tudja, talán még főzni is tudtak annak idején.

 

Hát igen - mondja kicsit megenyhülve - elmentek. Van, aki külföldre, más meg máshová, én itt voltam tavaly is, de most már én is csak beugró vagyok. 

 

Így már érthető, egy hagyományos, korrekt klasszikus vendéglővel kevesebb. Annyit tudok tenni, hogy gonosz digitális eszköztáram segítségével plusz egy kijózanító tippel segítem a szomszédba rövidesen érkező vizes VB közönségét, persze kérdés majd, hogy ki veszi ezt észre. Szerintem ne zavarjuk a Kisbojtárt mostanában felesleges jelenlétünkkel, majd talán felébrednek egyszer a gasztroforradalom kürtjét meghallva, és a Trend fénymásolt étlap mögé esetleg kerül majd némi tartalom is.

 

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr8712583885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bElannaTorres 2017.06.11. 18:40:41

nem kell ezen csodálkozni, nemcsak az van, hogy elmennek és igazuk van, hanem az is hogy ma akinek van egy kis pénze az két dologban tud gondolkozni, és egyik az étterem. Ezért túl sok hülye ugrik bele, nem csoda, hogy később rájön, neki csak úgy éri meg ha mócsingot ad.

mindegy nekem más bajom is van, én pl. a pincéreket is utálom. Azt a szokást hogy nekik külön kell borravalót adni meg még jobban. mint a taxisoknak. Elmúlhatna már ez, legyen minden a számlán az lenne a legjobb. sok balféknek - hú de szépen írtam:) -elárulom a nagy titkot, ezért van tömve a meki mindig, ott annyi az ár amennyit kiírnak, és ha pont csak annyi van nálad akkor se néz le senki. És még jobb is mint a mócsingos brassói, de nem reklámozom őket mert az se jó, csak hát ott van mindig ember.

Budapest a kutyaszar városa 2017.06.11. 18:46:37

Pedig valaha a Kisbojtár az a jó kis megbízható, kockásabroszos kisvendéglő volt !

Leopold20 2017.06.11. 18:58:30

Ilyen az, ha egy országban, ha a munkáltatók nem veszik észre, hogy az EU-n belül a képzettebb dolgozókért verseny van...
Maradóktól (a kevés számú kivételtől eltekintve) nem sokat kell várni...
Vicces azért 2017-ben, a Feminizmus 3.0 időszakában elvárni, hogy a nők elé tegyék először az étlapot....:D

Vincenzo6 2017.06.11. 19:06:39

@Leopold20: A munkáltató észreveszi, csak lehetősége nem nagyon van, ha nem veszteséget akar termelni. Az állam agyonnyomja a vállalkozót, így is szinte lehetetlen tisztességesen gazdagodni. Kivéve persze ha egy zseni gázszerelő vagy.

Pirx_pilóta 2017.06.11. 19:29:08

1, Brassói ledarálva???????? Te írsz kritikát?

odamondó 2017.06.11. 19:29:44

Minek mész be. Kétségem van, hogy ez valaha jó hely volt.
@martineden:
Nem. Nem lehet elvárni. Egyenlőség van. Oda teszi le először ahova akarja.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.06.11. 19:47:09

Nem a jó szakácsok mentek el, hanem fizetőképesen keresők szüntek meg létezni. És amíg a látszatlét érdekében egy étel alig kerül többe mint a hozzávalók beszerzési ára, addig híg marad a leve az olcsó húsnak. Ennyi.

Tisztességes működés mellett (értsd megfizetett dolgozók + fejlődéshez szükséges tisztes haszon) egy rántotthús 2500 + köretnél kéne kezdődjön. Annyiért viszont nem venné meg senki. Így viszont marad a "olcsón rosszat" effektus.

qwertzu 2017.06.11. 19:50:53

@odamondó: Nem. Egyenlőség van, és a nő elé teszi le. Azért mert ez a szabály. Ad egy jól definiált gördülékenységet a dolgoknak ha mindenkinek egyértelmű tudja, hogy mi milyen sorrendben történik.

Boka1 2017.06.11. 20:23:11

@qwertzu: a drága éttermekben tömeg van. Jó munkavállaló meg sajna más szakmákman sincs. Se sok pénzért, se kevésért. Egyébként az ösztön, hogy a szimpatikusabbnak teszik le először a kaját. :))

christophe 2017.06.11. 20:33:10

@városjáró: jogos,ordogi kor amig a minimàlbèr nem èri el a 250ezer nettot,addig nem lesz fizetokèpes kereslet...

Boka1 2017.06.11. 20:40:03

@christophe: közgazdasági tétel, hogy a kereslet mindig fizető képes.

Valaki2 2017.06.11. 21:03:10

@városjáró: ma voltunk kínai étteremben. Rendes kínaiban, nem talponállóban. Egy főétel 3000 volt, PLUSZ köret, PLUSZ ital, mégis teltház volt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.06.11. 21:17:32

@Valaki2: vannak ilyen helyek is - hisze vannak jómódúak is. de messze nem ez a jellemző.

odamondó 2017.06.11. 21:18:35

@qwertzu: hol van ez a szabály? Megmutatnád kérlek?

Parajpuding 2017.06.11. 21:20:24

"A brassói, amely közismerten az előző napi maradékok őszinte és tisztességes ledarálásából"
Elhiszem, hogy szar lett a cikkben szereplő vendéglő, de a fentiek fényében teljes mértékben harmonizál a cikkíró "hozzáértésével".

Leopold20 2017.06.11. 21:21:47

@martineden:
Persze el lehet , csak vicces mar igy 2017..;)
Holgyemenyunk lenne a legjobban megsertodve, ha ezzel egyidoben a konyhaba zarvarnak....:D
Mert nincs csak ez, v az....

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.06.11. 21:22:57

@christophe: ahhoz előbb a közterheket kellene levinni.

stillman 2017.06.11. 21:31:27

@Pirx_pilóta: :) na jó, költői túlzás volt

stillman 2017.06.11. 21:33:06

@qwertzu: köszönöm, így van.
Teljes tévedés, aki a feminizmust idekeveri.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.11. 21:55:04

@odamondó: @Leopold20:@martineden: Egy képzett pincér egyszerre teszi le mindkét ember elé az étlapot és az ételt is, két keze van, egy asztalnál ülő két vendégnél ez nem nagy mutatvány.

@qwertzu: Ha a pincér nagyon hagyománytisztelő akar lenni, akkor a férfi elé tesz egyedül étlapot, mert ő majd rendel a nőnek is. És természetesen mindig a férfi fizet :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.11. 22:00:16

@városjáró: Sehol sem kerül egy étel alig többe, mint a hozzávalók beszerzési ára, legfeljebb a közétkeztetési menzákon van közel hozzá, bár ott is van bér, rezsi, szállítási költség és haszon is. Vendéglátós ökölszabály, hogy a beszerzési ár háromszorosáért kell adni az ételeket, hogy fizetni lehessen a béreket és a rezsit is. Ha olcsó az étel, akkor olcsó volt az alapanyag is, ha gyanúsan olcsó, akkor gyanús volt az alapanyag is :(

DarthVader 2017.06.11. 22:03:31

@városjáró:

Hát, én nem tudom, de ismerek egy helyet, ahol 1800+-200-ért emberes méretű kifejezetten finom ételeket lehet kapni, mindenkinek tudom ajánlani pl a szalkai cigánypecsenyét, de amit eddig próbált a család, az mind friss volt, izletes és gusztusos, 2000/adag alatt (körettel). Ja, ez a hely kb 100 km-re van Bp-től, a régi 3-as út mellett, abban a faluban, ahol 1848-49 egyik híres csatája zajlott. (Aki akarja, innen kitalálja. ) Évtizedek óta üzemel. És azonos szinvonalon. Talán - mondom, talán - az adagok 10 év óta valamivel kisebbek lettek, úgyhogy most már a hagymás rostélyos alól kilátszik a tányér széle. Ezek szerint talán mégis lehet jót relative olcsón.

DarthVader 2017.06.11. 22:05:25

@Parajpuding:

Szerintem meg a cikkiró is tudja, hogy recept szerint hogy készül a brassói, ő csak a való életben vendéglőben készült brassóiról ír.

yerico1 2017.06.11. 22:20:41

@qwertzu: Dehogy szabály, nehogy már. Ha egyenjogúság van, akkor hagyjuk már az ilyen begyöpösödött hülyeségeket. Unom már, hogy elvárások azok vannak a nők (és nem hölgyek) részéről, de utána sosem hangzik el a mágikus köszönöm szó. Az, hogy előreengedik őket, kinyitják az ajtót nekik, nem jog, csak adható, de cserébe jár is valami. Rühellem a sok hp-t, amikor bődületes öntudattal arra se futja, hogy visszaköszönjön.
De visszakérdezek. Az öntudatos nők mikor köszöntik a férfiakat a nemzetközi férfinapon? Tippelhetek? :(

yerico1 2017.06.11. 22:22:30

@DarthVader: A húst a brassóihoz nem darálják, hanem apróra vágják. Nem ettem még sose darálthús alapú brassóit.

2017.06.11. 23:09:32

@odamondó: a keteslet fizetőképes vásárlási szándék. Ez a definíció.
A piac a kereslet a kínálat és az ár találkozása. Az őszinte érdeklődés nincs benne.

2017.06.11. 23:14:38

@DarthVader: hogyan lehet darálékból kockákat alkotni? Brassói alapja, hogy a hús hasonló méretű kockákra legyen vágva, mint a burgonya.
Ráadásul a cikkíró gasztrokritikus hölgy csirkét ír...csirkebrassói????
Ja. meg csirke gulyás, csirke borjúbécsi és csirke T bone...mert szakértő...

Kelly és a szexi dög 2017.06.11. 23:15:13

@yerico1: vagdalt vagy darált...ilyen apróságon nem szabad fennakadni :)

2017.06.11. 23:18:21

@yerico1: mondjuk a cikkíró szakértelmét megkérdőjelezi a fish and chips is...ha tényleg gasztrokritikus lenne, akkor sikítva menekült volna a paprikáslisztbe forgatott hal látványától...

2017.06.11. 23:20:21

@Kelly és a szexi dög: dehogynem. A darált pörköltöt fasírtnak hívják.
Ettél már darálthúsos gùlyáslevest?

2017.06.11. 23:25:35

@Kelly és a szexi dög: minden vendéglátós álma vagy.
Rendelsz szarvaspörköltet áfonyával, krokettel.
Kihoznak darált csirkefalatokat, ketchuppal , hasábburgonyával.
De nekedcoké, hisz majdnemugyanaz!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.06.11. 23:55:42

@stillman: Amikor egy munkahelyre jelentkezel, és közlik a kérdésnek, hogy te esélyt kapsz-e nincs köze az egyenjogúsághoz, de eddig elég volt, ha csak férfivécé van az irodában és milyen gördülékeny ez így... akkor joggal anyáznál.

A "csak ez, csak az" mögé bújtatott előjogok, ezek megkövetelése nem éppen az egyenjogúság szelleméhez illő dolgok.

És bocs: Egy gasztronómiai témájú blog kapcsán a darálthús és a szabályosabb méretű kockák közötti különbséget érdemes felismerni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.06.12. 00:06:34

Én is örülök, ha olcsón eszem sokat valahol. De nem is hiszem egy percig sem, hogy ott bárki tiszességgel meg van fizetve, és/vagy be van fizetve minden és mindenki utána az adó és járuléksor. Nota bene nem megberhelt fogyasztásmérőkkel fut a hely.
Meg aztán mennyiben vígasz hogy mucsaröcsöge alsón jól főznek a helyi csárdában, ha valaki épp Budapesten, a külső 3. kerületben lesz éhes - lásd a poszt témáját.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.06.12. 02:44:01

Fish&chips paprikás lisztben, mezei hasábburgonyával...atyaisten, ha ezt elmondanám a pubban holnap a szakács kollégáknak. De inkább nem, mert még a végén azt hittén nálunk mindenhol ez megy.

repuloske 2017.06.12. 04:48:33

Pedig régen a férfi rendelt a nőnek, ezért kapta ő az étlapot.

repuloske 2017.06.12. 05:22:07

Nekem van egy érzésem, hogy a post írója pénzt kapott ezért a lejárató cikkért.
Brassói darált húsból.
Sík hülye

repuloske 2017.06.12. 05:26:17

Brassói csirkemell darabokkal....
Ó, medveanyám....

melaena 2017.06.12. 06:01:14

@repuloske:
es az indexet is lefizettek,h ne csak megirva legyen,de cimlapra is menjen ? :D

Gulyas Agnes 2017.06.12. 07:14:37

@yerico1: tényleg nem szabály. De az alkalmazása nekem jól esik. Természetesen mindig mosolyogva köszönöm meg. Nem kötelező, csak nevelés kérdése. Ráadásul - szerintem- elegáns.
Persze ez is el fog múlni, el fog felejtődeni. Azért bízom benne, hogy a fiam is NEVELNI fogja a gyerekeit.

232323 2017.06.12. 07:46:29

@Gulyas Agnes: a fiadat ha ilyen kis jolnevelt belanak neveled akkor 30 eveseb is maganak suti el a szolgalatit. Neveld csak egy buzeranssa.. de 10-35 kozott a nok azt varjak h istenesen tegyek helyre oket: ahova valok: Cirmi fölé de Buksi mögé. ;-)

Uff

vörösbor(de)minőségi 2017.06.12. 08:33:21

@Leopold20: ez szerintem nem "elvárás" hanem egy udvarias gesztus minden egyéb ráhordott belemagyarázott tartalom nélkül egy olyan gesztus amin gondolkodni sem kell.
csak úgy jön.
van.
nem kiváltság ez,hanem egy végtelen egyszerü udvarias jóleső gesztus.
semmi több.

registerz 2017.06.12. 08:48:34

Az nem is chips, hanem fries a képen. :D

Gulyas Agnes 2017.06.12. 10:18:34

@232323: üdvözlöm édesanyádat!

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.12. 10:32:19

@232323: Szerintem inkább a hozzád hasonló modortalan, antiszociális kis recskabajnokok nem jutnak semmire a nőknél.

Ingyen kapsz egy jó tanácsot: ha udvarias vagy, attól még nem biztos, hogy lefekszik veled a nő, viszont udvariatlan vagy és bunkó, akkor tuti nem fekszik le veled. Még lehet, hogy a kurva is haza zavar anyucihoz..:))

Szelid sunmalac 2017.06.12. 11:27:23

Miert nem csodalkozom, hogy a legtaplobb emberek a legbuszkebbek ra, hogy ok bizony taplok es ez igy van rendjen. Ocsme baszki! Nem kell udvariasnak lenned, senki nem kotelez ra, de azert erre buszeknek lenni enye tulzas. En lagalabbis nem kiabalnam ki a vilagba.
Sot! Az illem serinti etlaplerakasi rend ellen agalok, es uganott a feminizmust emlegetok tobbnyire a legnagyobb luzerek, akiknek mar az is onigazolast jelent a gonosz es hatalmas nokkel szemben, ogy ele teszik le eloszorazt a kurva etlapot. Haaat..ha nekem ezen mulna a fuggetlensegem es ferfiassagom, bizony inkabb szoknyat vennek az egyenloseg jegyeben.
Akkor akiknek nem volt gyerekszobaja (es esetleg muveltnek hazudna magat), annak itt a sorrend:
- legidosebb notol a legfiatalabbig, majd legidosebb ferfitol a legfiatalabbig, aztan a gyerekek, Ilyen egyszeru. Amelyik barom meg azt irta, hogy jo pincer ket ember ele teszi le ket kezzel, annak uzenem ,hogy jo pincer klasszikusan mindig egy ember hata mogul jobb kezzel, jobb oldalrol teszi le az etlapot, mar csak ezert Sem lehet egyszerre ketto ele. A pncerseg meg ott kezdodik, hogy az egy szakma, ahol a minumum, hogy el tudja mondani az etel hozzavaloit, szarmazasat, hogya keszul, ki tud filezni egy halat HELYBEN a vendeg elott, ismeri a borokat, tud AJANLANI es azt meg tudja indokolni, nem feltuno, de mindig figyel, ha kifogyott a vendeg pohara utantolt, stb...barkinek kerdese van, forduljon hozzam bizalommal. JA! Egyebkent a ferfi attol meg rendelhet a nonek, hogy a nonel is van etlap...csak ugy mondom.

2017.06.12. 11:46:24

@DarthVader: én nem találgatok, tudom, melyikre helyre gondolsz ;)
@vörösbor(de)minőségi: +1
@Szelid sunmalac: +1

Zed is not dead yet 2017.06.12. 12:22:52

@Leopold20: Gondolom te meg valami faszom állami sóhivatalban vagy valami főtanácsos egy balettfodrászati diplomával, meg erős hátszéllel, életedben nem dolgoztál még semmi olyat, aminek a végtermékére bármilyen reális igény lett volna (a folyosón cigarettázás nem ilyen, ahogy a különféle "munkaközi" szünetek közötti időszakok kreatív faszbukkozással való kitöltése sem az) ... na és persze munkaadó sem voltál, nem is leszel, munkát csak az tud ADNI bazdmeg, akinek VAN.

Egyébként az a helyzet a mi kis vacsa-vacsa országocskánkban, hogy nagyjából semmilyen munkaterületre nem lehet használható munkaerőt találni, mivel a pol. hátszéllel "működő" dolgok felszívnak minden használhatót csillió forintos fizetésekkel, miközben ha az ember ezzel versenyezni akarna, akkor olyan árakat kéne kérnie, amit viszont senki nem fizet meg (kivéve az EU ugye, de ezt a placcot már lerabolták a csöves strómanok). Szóval alapíts egy céget, aztán pofázz, nagyokos.

Leopold20 2017.06.12. 13:21:17

@Zed is not dead yet:
Koszi jol vagyok..;)

Jo nevu multiknal dolgoztam eddig, ugy h ez nem nyert...;)
1990-2010 kozott "szabad rablas" volt munkaltatok reszerol, de az emberek nem hulyek es kihasznaljak az EU lehetosegeit.
Ne az allamot szidd, hanem az EU-t.
Kedves kis orszagunk ismerkedik a piaci viszonyokkal..
Ha nem tudsz dolgozot keriteni, akkor az azt jelentu, h nincs ra penzed, mint ahogy nekem se Ferrarira..
Igy vagy magad csinalod, bezarsz.
Ilyen egyszeru...

aleb19 2017.06.12. 14:35:40

viccesek ezek a bolcsesz-gasztro-bloggerek akiknek az irasaibol egybol lejon, hogy total fingjuk nincs a vendeglatashoz es csak azert irogatnak kajakrol mert dagadtra zabaltak magukat ergo szakertok is

2017.06.12. 18:46:08

@aleb19: aha, értem, a bölcsész-gasztro-bloggereknek fingjuk sincs a vendéglátáshoz, ellenben a vendéglátósoknak meg csak fingjuk van, hát mit tehetnénk mi, potenciális vendégek? szagoljuk... ráadásul a bloggerek dagadtak is, izzadnak, még büdösebb az egész
de mi vagyunk az igazi szagértők, a kommentelők...
(francokat)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.06.12. 22:24:34

@Szelid sunmalac: Ha már beszólásoknál tartunk, szeretném megjegyezni, hogy a problémája senkinem sem azzal van, hogy a nő elé vagy a férfi elé kerül előbb az étlap. Értelmes ember ezt felfogja. Többek között azért sem, mert nem lényeges. De van egy fontosabb dolog. Az egész alapja a kölcsönös tisztelet.

Az illem az nem úgy működik, hogy "én elvárhatok mindent" sok korból, sok etikett előírásait keverve ízlés szerint, de a másik felé kellene adni, annak kapcsán elnyomást kiáltok és csak azért sem. Hanem úgy, hogy önként adjuk.

És abban a közegben ahol ezt mindenki megadja, és bizony ahol egy étteremben meg is fizeted az árát, ha valaki ott nem tartja be a kölcsönös szabályokat, és ebben akár a dress code is benne van az bunkó.

Aki viszont azt hiszi, hogy az illem csak arról szól, hogy neki mi jár és ott is követel ahol és amikor ez nem feltétlenül indokolt, de sem viszonozni, sem megfizetni nem akarja amit elvár, na arról lehetne megmintázni a bunkóság szobrát.

És a feminizmus ott jön az illemhez és az előbb lerakott vagy nem előbb lerakott étlaphoz: Hogy amikor az illem valamit egyes nőktől vár el akkor "elnyomás, patriarchátus átkos öröksége", ha valamikor kapni kell valamit, akkor az az illem jog, kötelező és elvárás.

Akiben ennél a mércénél sincs meg a tisztesség, a kölcsönös tisztelet, és az egyenlőség, az igényesség önmagával szemben, annak a véleményének vajon mennyi súlya van?

süti beállítások módosítása