Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Az ikeás szék rejtélye

2017.09.30. 10:14 stillman

Az IKEA, mint márka ellen nincs különösebb kifogasom. Korábban, mint gondolom mindenkinél leginkább az volt a behúzó ereje, hogy mindenhol máshol végtelenül ocsmány és nyomasztó bútorokat lehet csak kapni, ott meg nem. Érdekes, hogy ez a helyzet a mai napig nem valtozott semmit, legalábbis a megfizethető kategóriában. 

 

De létezik egy bizonyos ikeás szék. Szerintem sokan ismerik, ki ne ismerné... Ez az a kerti szék, ami mindenhol van. Minden teraszon. Minden sarokban, mindenhol. A létező legolcsóbb. Van hozzá még egy szék és egy asztal és így az egész kb. 15 ezer forint. 

 ikea-kerti-szek.JPG

És, hogy ebből a székből pontosan ki, hol és főleg miért gyártott hatvan millárd vagy még több darabot, hogy az emberiséget megváltó, vagy éppen elpusztitó planktonként szaporodjanak a kávézók és éttermek teraszán, ezt egyszerűen nem tudom megérteni. Hogy jött ez, hogy a világon mindenhol ez kell, hogy legyen, hogy a vendéglátóhelyek nem valami ellátó hálózattól rendelnek stabilabb kerti vagy teraszszékeket, hanem elmennek az ikeába és ezt megveszik, mert ez csak 160 ezer forintra jön ki és annak a szerencsétlen vendégnek úgyis tökmindegy mire ül, le lehet ülni erre is végülis.

 

Az még rendben, hogy a bulinegyedben a legjobbkocsma.hu teraszán az apácaruhában délután 5-kor félmeztelenül benyomva üldügélő brit legénybúcsúsok ezen üljenek a nyolcezer forintos repjegyük és az amúgy szállodabefektetők által felhúzott "airbnb"-szállásaikon az emberiséget szintén elárasztó kocka ikeaasztal és húszezerforintos emeleteságyuk között félúton. 

 

Amit viszont tényleg nem értek, hogy bizonyos legnagyszerűbb kávézók teraszán miért kell az 1200 forintos kávé + croissantomat egy ugyanilyen értékű széken ülve elfogyasztanom? A nemes, kompromisszummentes odafigyelést és rendkívüli tudatosságot igénylő italt miért kell egy igénytelen, valahol a világban feltehetőleg hatalmas környezetszennyezéssel, rabszolga hadsereg által tömegekben gyártott faszék formájában egyesült, szárazföldi vizuálisan pusztító planktonhordán meginnom?

Nem értem. Ahogy az ugyanígy végtelen mennyiségben támadó fémvödrös ikeás műnövényt sem értem. Miért gondolják azt, hogy ez jól néz ki? Hogy arra az ikeás fabútorra mindenképpen kell egy ilyen műnövény is.

Így lesz teljes a látszat.

 

Semmilyen műnövény nem néz ki jól, mert látszik rajta, hogy mű.

 

Csak, hogy értse minden kávézó: az olyan, mint a nescafé. Miért raksz ki nescafét dísznek a "starbucks" (=a kávézás IKEÁja) asztalodra és székedre, ha egyszer saját kezeddel szedted Etiópiában a kávészemeket, de legalábbis ismered névről azt, aki szedte és utána negyvennyolc menetben kísérletezed ki utána, hogy helyesen legyen pörkölve, majd egymillió forintot költesz a darálóra, tízmilliót a kávégépre, nyolcezret a teásszettekre darabonként? 

Oké, a terasz bútorra már nem akar költeni többet.

 

Megveszem az italt vendégként, kiülök, forduljak fel vagyis le, a szuperkényelmetlen, nyomasztó, filléres székekről. Ha nem akar költeni ezekre már sokat, akkor inkább kínálja kávészsákból készített zsámolyon a kávét, nekem az sokkal jobb élmény lesz, mint az ikeás szék.  

 

Vagy mondja azt, hogy nincs terasz. Ahogy nincs cukor, nincs tejszínhab, nincs fahéjszórás, ne legyen filléres ikeás bútor se.

 

És ez esküszöm nem a vonatkozó kávézók ellen szól, de nem tudom, hogyan tud így igaz maradni egy szemlélet, ha nem teljes mélységében, minden centijében hatja át az adott helyet, az ügyfél élmény teljes folyamatát is beleértve. 

85 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr9212913067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2017.10.01. 10:53:24

akor minek mentel oda

baszki ha nemtecik a szek

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.01. 10:56:31

Sose értettem, hogyan lehet egy kávé mellett órákat ücsörögni..

dunántúli gyerek 2017.10.01. 11:02:33

@EU zászlót mindenhova!: mer nem ertesz hozzá

ha hájend kvzóba mesz akor ott latszodni kel hoty neked ere telik es ha tovab ot vagy akor tovab latszodol

ez a pesti uti szalonok vilaga celebek ingyen mehetnek kavera

ügyfélszolgálatos 2017.10.01. 11:31:34

Csak debilek vesznek 1200 forintos kávét.

Medgar 2017.10.01. 11:45:03

@ügyfélszolgálatos: vagy akinek van pénze rá, a csórók meg debileznek

Klemmy 2017.10.01. 11:56:17

Világtendencia. Úgy kaszálni a bevételt, hogy alig valamit kelljen adni érte. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy az ember odamegy a bevásárlóközpontban a kávéautomatához, vesz egy százasért kávét, majd kényelmesen elücsörög a fotelban. Ingyen.

orient 2017.10.01. 12:04:05

@EU zászlót mindenhova!: nem a kavé mellett. Egy jó KV felett lehet jót beszélgetni, újságot esetleg könyvet olvasni. Pesti kávéházaknak évszázados hagyománya van legalább a bécsivel vetekszik. Petőfitől kezdve, sok neves írónk és költőnk is kávéházban "ücsörgött órákat" egyébként. Az összes agyalágyult volt gondolom...

2017.10.01. 12:04:25

Egyszerű pedig: a kávézó nem akarja, hogy sokat üldögélj ott egy kávé felett, mert elfoglalod a helyet a következő vendég elől és csökkented a bevételt.
Ezért vannak direkt kénylemetlen székek minden kávézóban, mindig.

Szzzz 2017.10.01. 12:26:22

Istenem, micsoda 1stworld problem, nem tetszik a szék, baszki.
Hihetetlen, hogy a csóró proli kifizet véletlenül kifizet ezrest egy kávért, egyből micsoda igényei támadnak...
Kérdésedre a válasz, azért veszik ezt, mert olcsó és masszív, azaz relatíve jó minőségű szék, és pontosan ugyanúgy meg lehet rajta inni egy kávét, mint bármi máson. Eleve, ká-vé-zó, baszki, megvan, mi ez a műfaj?

És még van pofája a környezetvédelmet idekeverni a büdös prolinak. Az IKEA eléggé szem előtt van, ők még épp hogy adnak valamicskét a környezetbédelemre, vagy legalább annak a látszatára. Bezzeg ha bemegyek egy plázába a szépen kivlgított dizájnszemét boltba, és hetvenezerért megveszek egy kitudja hol és hogyan és miből gyártott széket...

Hányok bazdmeg az ilyen alja néptől.

Kelly és a szexi dög 2017.10.01. 12:52:16

most jöttem Rómából - az állítólag legjobb kávézójában egy euro volt egy kávé... mijaz az 1200,- forintos ital, amiről írtál?

Tsteinar 2017.10.01. 12:54:06

@Medgar: attól, hogy van pénzed rá mert apuci kifizeti, te még egy debil maradsz, aki gazdagnak akar tűnni a még csóróbbak előtt.

5 dollárt LA-ben sem fizetek egy kávéért, nemhogy Pesten csak azert mert egy fancy lánc tagjánál veszem.

aleb19 2017.10.01. 13:03:40

aki dagadt az neha igy jar...nyafnyafnyaf

Karipapa01 2017.10.01. 13:06:35

Anyuci-apuci arany kicsi gyöngyszeme! Fáj a kis popsikád?
Ha nem tetszik a szék, ne ülj rá! Egyszerű, mint a faék!
Akkor panaszkodhatnál, ha a pincér kalasnyikovot tartana a fejedhez és úgy kényszerítene.
Ha van 1200 forintod egy kávéra, akkor igazán megtehetnéd, hogy felbérelsz két embert, akik cipelik utánad a kedvenc foteledet :) Akkor lennél igazán menő!

Pdudas 2017.10.01. 13:07:24

Van az a hely ahol belefer az 1 kave mellett orakat olvasgato es elet dolgain merengo kavehazi stilus - legtobbszor a magyar vendeglatasban ez nem kifizetodo.

A megveszem a lattemat es masfel oraig olvasok mellette (egy negyfos asztalt elfoglalva) jellegu vendeg nem kivanatos az olyan helyeken ahol ennyi ido alatt akar 20-24 masik is meg tudna nyugodtan kavezni.

A 24 az ugy jott ki, hogy negyed oras turnusokban hatszor fordulna meg egy negyfos tarsasag ugyanannal az asztalnal. Es igen, belefer a 15 percbe megrendelni, lefozni 4 kavet (2 dupla lejon 1 perc alatt egy komolyabb ketkaros gepen), felszolgalni, 5-10 perc alatt meginni es tavozni. Csak motivalt staff es megfelelo szervezes kerdese (meg persze rendes informatikai rendszer kell). Es persze olyan vendeg aki kavezni ul be es nem idot tolteni. A normalis vendeglatashoz normalis vendeg is kell.

Erdekes modon a kave imado olaszok koreben sem latom a fent emlitett (mar-mar pofatlanul) hosszu tartozkodast. Trieszttol 15 kilometerre elek - naponta talalkozom veluk.

Inkabb sznoberianak erzem ezt a fajta kavezasi maniat.
Sokat beszelgettem olasz ismerosokkel (vendeglatasban (etteremben, barban, otcsillagos szallodaban) dolgoznak soksok eve) - de kivetel nelkul mindegyik azt mondta, hogy toluk meg sosem kerdeztek meg a kovetkezoket:
- mikor kalibraltad a daralot
- mikori porkolesu a kave (mai, tegnapi, stb)
- hany barral es hany fokos vizzel fozi a gep a kavet
Inkabb rajuk bizzak, biznak a mogottuk lathato kavegepben (leginkabb La Cimbali van erre fele), illetve nem szokas ez a fajta fontoskodas. Es nagyon ritka a panasz a kavera.

Ha kenyelmesse teszi a teraszon ucsorgest (ingyen wifi, kenyelmes szek/kanape/sofa), akkor magaval szur ki a vendeglatos. Az ilyenek megelozesenek erdekeben van szek - de inkabb kenyelmetlen, hogy a kave elfogyasztasa utan mar ne legyen kedved ott ucsorogni egy fel delutant.

Ilyen az atlag magyar vendeglatos, - tisztelet a kivetelnek - tul sok a vendeg, igy siman megtehetik.
Ha nem a tomegre alapoznak az uzleti tervet, akkor dragabb termekkel is meg lehetne termelni a kivant bevetelt. Azonban meg az 1200 Forintos kave sem eleg rentabilis az olcsobb, de nagysagrenddel tobbet eledotthoz kepest. Es manapsag senki nem a sajat ellensege.

Pestépítő 2017.10.01. 13:08:50

Azért hogy kényelmetlen legyen és minél gyorsabban húzzon el a sznob barom átadva a helyet a következő sznob baromnak az 1600 ft-os kávé croissant kombóra, hogy Frei Tamás a francia Riviérán tengerre néző teraszán még sokáig kortyolgathassa a dél amerikai makákó kakából kinyert kávéját az ezer euros fotelkéjében.

Pdudas 2017.10.01. 13:20:52

@Kelly és a szexi dög:
olaszoknal dolgoztam par eve, akkor hallottam, hogy a kave ara maximalva van hatosagilag.
Soha nem talaltam meg az erre utalo szabalyzast a neten - tehat valoszinuleg nem igaz.
Akkor 1 Euro volt a sima, 1.5 a tejes verziok, ettol dragabb a corretto (azaz valamivel feljavitott) verziok ara.

Az viszont igaz, hogy a kave eleg jol tervezheto ital. 1 kg kavebol 7 grammal szamolva kb. 140 adag fozheto le. Igy elvileg egy jo kavebol (kb. 30 Euro per kg vagy meg tobb) fozve is kb 20-25 cent az alapanyag koltsege. Egy porgos helyen (ahol nem a masfel oraig kavezo sznobok tartjak fel a tobbieket) az emlitett 1 euros ar siman rentabilis.

2017.10.01. 13:46:01

@EU zászlót mindenhova!: "Sose értettem, hogyan lehet egy kávé mellett órákat ücsörögni.."
Persze, mert te inkább a tévés bulvárszarok előtt ülsz órákat.
A kávézóban nem a kávé a lényeg, hanem a beszélgetés. Gondolom te azt sem szoktál, elvégre akkor nem hallanád a tévét.

Hozzászólok 2017.10.01. 13:48:24

A szek tenyleg remes, nekem is feltunt!

Hozzászólok 2017.10.01. 13:51:23

@Pestépítő: mondjuk nem minden kavezot ismerek, de a minap a libriben tok kenyelmes volt.
Egyebkent tok igaz. valoszinuleg azert olyan a szek, hogy hamar menjek tovabb. Ezentul eloszor a szeket vizsgalom meg a kavezokban

dunántúli gyerek 2017.10.01. 13:56:57

@Pdudas: nekem egy haverom siman osszekavezott egy hazat 5 ev alatt

1 euroert nyomattyak a kvt a vasarokba

persze a köruton meg ilyen helyeken a helybert is meg kell fizetni

kiber kóbor 2017.10.01. 14:03:32

Igénytelen helyre igénytelen emberek járnak.
Legközelebb majd máshová mész.

(beírtál a panaszkönyvbe?)

ekat 2017.10.01. 14:43:08

Én az IKEA-n kívül máshol nem láttam még ezt a széket, viszont ezerszer igényesebbnek néz ki, mint az a gagyi műanyag kerti szék, amit régen kiraktak mindenhol.
És úgy mégis mit ért a posztoló csúcskávézó alatt? 5*-os szállodáét? A Hungária Kávéházat?

Treff Bubi 2017.10.01. 15:03:09

Tényleg nagyonkényelmetlen, az asztalról meg lepotyognak a kisebb dolgok a lécek között.

Körömcsiga 2017.10.01. 15:59:04

Az megvan, hogy kávézóról van szó, nem hotelről? Na.

Nancsibacsi 2017.10.01. 16:09:47

1200 Ft sok egy kávéért meg egy croissant-ért? Szerintem baromira nem. Ha 12ezret fizetnél, akkor kapnál rá jogot - meg hozzá normális széket - hogy órákat üljél fölötte. 1200-ért max 10 percet kapsz, utána meg húzzál a vérbe, mert drága a bérleti díj, pörögnie kell a helynek.

erkölcsi hulla 2017.10.01. 16:58:07

Nézzünk inkább luxusfeleségeket.

Arcade Macho 2017.10.01. 17:06:11

@orient: "Pesti kávéházaknak évszázados hagyománya van legalább a bécsivel vetekszik. Petőfitől kezdve, sok neves írónk és költőnk is kávéházban "ücsörgött órákat" egyébként. Az összes agyalágyult volt gondolom..."

azok nem csak kavet toltak anno, hanem valami komolyabbat is...
az irodalmarok kozul elegge sok csak egy egyszeru hipszter drogos kocsog volt
a totocska meg csak szimplan debil

Laciii 2017.10.01. 17:43:18

Amig van elég igénytelen hülye aki prémium árat fizet alap szolgáltatásért, hogy menőnek érezze magát adig lesz olyan aki ebből meggazdagszik.

2017.10.01. 17:44:43

@Arcade Macho: tényleg. Minden magyar irodalmár köcsög drogos volt...szerintem te egy segg vagy.

mildi 2017.10.01. 17:45:56

mert kényelmetlen. gyorsan idd a kávéd, és add át a helyed másnak. az nem kifizetôdô, ha egy kávé mellet üldögélsz 1-2 órát

2017.10.01. 17:46:32

@Arcade Macho: hogy mennyire intelligens vagy, az is mutatja, hogy a kényelmetlen székről neked a drogos buzi jut eszedbe...latencia?

2017.10.01. 17:53:56

@Pestépítő: sőt, te még azt is elfogadnád, ha szögekkel verné ki a széket a vendéglátós. Mert ugye, aki sznob, az megérdemli. Különben is, minőségi dolgot csak a sznobok fogyasztanak. Keménytökű magyar pótkávét iszik!
Állva! De ócsón!

2017.10.01. 17:55:51

@Laciii: Kávé, kimért ital, csapolt sör.
A vendéglátásban ezek termelik a pénzt.

orient 2017.10.01. 17:57:44

@Arcade Macho: igaz, ez bizonyított mind ott voltunk..

Matteo79 2017.10.01. 17:59:36

Talan azert ilyen direkt hogy ne uljon tul sokaig senki, forogjanak a vasarlok... hogy miert jarsz ilyen helyekre az a te dolgod, mindenkinek vannak hulyesegei...

Pdudas 2017.10.01. 18:06:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: amennyiben porog is a platz.
Ha a vendeg masfel orat ucsorog egy kave vagy egy Aperol Spritz mellett, akkor vagy dragan kell adni, vagy marha nagy (es olcso) helyiseget kell fentartani a nyereseges uzletvitelhez.

Nekem egy neves otcsillagos szalloda dolgaira van ralatasom - de meg ott sincs 1200Ft egy kave.
Innen kiindulva a posztolo felvetese vagy sznob helyrol valo jogos panasz, vagy a tobbiek altal emlitett konnyen meggazdagodast kereso (de amugy szarrago) tulajdonos tenykedesere utal.

Otcsillagos szalloda kavezojat pedig kar osszevetni az Ikea szekes kavezoval. Az mar tenyleg alma a kortevel kategoria.

2017.10.01. 18:18:14

@Pdudas: tehát?
Szerintem ez nem magyarázza a hozzászólók sznob fóbiáját, sem a kényelmetlen ikea szék bevédését.
Szerintem, ha fizetek a különleges kávéért, akkor egy átlagos szék igazán kijár.
Jártam Starbucks- ban, ihatatlan kávéhoz volt merszük bőrfotelt kínálni...
Ja, tudom, más filozófia. Úgyis menekülsz, ha megittad azt a szart....

2017.10.01. 18:20:09

@Pdudas: nem platz, placc! Ne légy sznob, még leugatnak!(-:

Pdudas 2017.10.01. 18:29:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: normalis aru kavezoban (nem kavet is arusito etteremrol volt szo) tartozkodjon a kavezas idejeig - egyebkent valoban ne varja el a kenyelmet a hosszabb tartozkodashoz. Nem az az uzleti modelljuk.

Draga helyen mar jogosan elvarhatja - ha meg nem teljesul, akkor ott bizony csak lehuzas van es nem vendeglatas. Max tobbet nem megy oda. :)

Szerintem ennyit lehet errol elmondani - kar ragozni.
A draga meg olcso az szubjektiv. Starbucks meg felkapott hely, trendi.
Nem probaltam, nem tudom ertekelni.

Amugy meg ugysem kavezom, azert iszom meg Latte Macchiato-kent, hogy elvegye a kave kesernyes izet :)
(az meg melysegesen nem erdekel, hogy az egy reggeli ital - nem volt meg olyan hely ahol ne szolgaltak volna fel akar ejjel kettokor is)

jolankovacs 2017.10.01. 18:34:00

Volt kávézóm, sőt kv automatákat is üzemeltettem. Igaz valamikor időszámításunk előtt.
Tényleg zavaró, ha nagy a pörgés és a ráérő pénznélküliek egy délelőttöt elüldögélnek a legolcsóbb eszpresszó mellet. Kiváltképp, ha vannak 4-5-en. Összetolnak két kévézóasztalt, majd hárman közlik, hogy nem is szeretik a kv-t, csak a beszélgetéshez kérnek egy kancsó csapvizet. Sarkos a dolog, de sajnos valós.
De EZT IS el kell tűrni! Ehhez is kényelmes széket kell adni. Vásárban, strandon, utcabálon oké a sz@r ülőhely, de máshol nem!
Reagálva még a hozzászólásokra:
-kávézóban, bárban elvárás, ha leül az ember max 5-10 percen belül szeretné a kv-t, hasonló idő a fogyasztás és ha nincs egyéb rendelés, akkor ugyanennyi idő max a távozás. Tehát 15-30 perc a művelet. Ha 30 percnél tovább maradunk illik rendelni még valamit. Ital, süti, bármi.
- az olasz kávézókról csak annyit, hogy nem jobbak és nem rosszabbak mint a magyarok. Itt is, ott is van jó, átlagos, lehúzós, stb. Legyen az én bánatom, de kb 15 éve a Szent Márk téren jött a kedvünk kávézni (időben ez sem volt több 30 pecnél!!), és 3 "kapucsinó" valamint egy 0,5 víz átszámolva 15000 volt.
Persze aki mindenhol először az árlistát nézi, az nem jár így.
Sajnos sokan ezt nem tehetik meg életükben egyszer sem.
Ha megnézzük a szomszéd cikkben a fortepan képeit, azért láthatjuk, hogy ott sem a "melósok" kávézgatnak. Így már örülhetünk, hogy napjainkban igazán mindenki kávézhat, ki így, ki úgy. Aki megteheti az bőrfotelben, akár órákig csilliárdokért, aki meg nem, az mehet az automatához, vagy egyszerűbb helyre és vagy megelégszik az ikea székkel, esetleg állva kortyolgat, vagy kivárja amíg kiürül a bőrfotel a hajléktalan mellett.

Pdudas 2017.10.01. 18:43:50

@jolankovacs: az a ter mindig is lehuzos volt. Valamikor nyolcvanas evek vegen jarhattam arra csaladdal. 2 pizza, 2 udito kb 100 markaba kerult. Igen, nemet marka. Lehuzos helyek meg mindenutt elofordulnak (a'la Vaci utcai tulszamlazos barok/ettermek).

Nem tudom, hogy a munkahelyemen az olasz kozelseg vagy mas ok miatt van-e Illy kave az automataban. Triesztben van ugye az Illy gyar (tolunk kb 15km) - az eleg kozel van. Minden esetre eleg latvanyos ahogy jon az automata feltolto es ott elotted tepi fel az Illy kave fem fedelet es boritja bele a gepbe. Ahhoz kepest nem is sok az 50 cent a latteert. Gondolkodtam is, hogy miert nem azt a daralora rakhato nagyobb kavet hasznaljak - de az igaz, hogy abban vagy 3-5kg lehet annyi meg nem fer bele egy ilyen automataba.

Pdudas 2017.10.01. 18:47:48

Amugy az egesz tema fel van fujva. Nem tetszik a szek, nem ul oda :)
Kerje elvitelre a kavet. Problem solved.

Haveravera 2017.10.01. 18:52:37

Azért, mert a helyiséget bérbeadó önkormányzat olyan brutális bérleti díjat kér, ami mellett nem fér bele a tulajnak, hogy félórákat ücsörögj egy kávé fölött. Mivel nem tud azonnal kirúgni a kávézóból, hogy átadd a helyed a következő baromnak, aki hajlandó ezért fizetni, kénytelen olyan széket rakni a segged alá, amiről önként állsz fel, minél gyorsabban.

2017.10.01. 19:00:52

@Pdudas: azért azt el kell ismerned hogy aki jó kávét akar inni, mert nem reggeli italnak tekinti, amit fém kiöntőben basznam a svédasztalra, nem feltétlen sznob.
Avagy , ha jót akarsz enni, netán vendégeid vannak, mindegy, melyik étterembe mentek, a rántotthús mindenhol rántotthús?

2017.10.01. 19:02:00

@jolankovacs: végre egy értelmes hozzászólás! Kösz.

2017.10.01. 19:03:47

@Pdudas: A starbucks példa volt, kár, hogy nem vetted az adást.

2017.10.01. 19:06:20

@Pdudas: Aki Illy kávèt használt, ráadásul ott, a szomszédságában, azért tudhatná, hogy milyen különbség van kávé és kávé között. Mondjuk, hogy az Illy miért drágább, mint az Omnia...

UdjanMineck 2017.10.01. 19:17:07

Ez a poszt alapvetően fölösleges, fontoskodás, okoskodás. Először oda kellene eljutnia a kávézók 98%-ának, hogy a kávéhoz kihoznak egy pohár vizet/szódát, ahogyan az normális (értsd: Nyugat-európai) országokban szokás. A szék is fontos, de csak ezen szint elérése után.

DirtyHarry 2017.10.01. 20:06:41

ez nem az IKEA hibája, párnát kellene raknia rá a kávézónak

Arcade Macho 2017.10.01. 20:10:50

@Könnyen elkaptuk, uram!: "hogy mennyire intelligens vagy, az is mutatja, hogy a kényelmetlen székről neked a drogos buzi jut eszedbe...latencia?"

1., buzi: nem irtam buzit, valszeg egy szeplelku homar vagy hogy magadra veszel mindent...
2., intelligens se vagy hiszen en VALASZOLTAM valakinek, probald meg elolvasni
3., korabban irtad hogy minden irodalmar, hat nem te kis pöcs, en ezt irtam: "az irodalmarok kozul elegge sok csak "

_Neville 2017.10.01. 21:17:58

Ha órákat ülsz egy kávé mellett, kihűl, és úgy már nem az igazi. Ez persze nem gond, ha a hatásáért iszod mint legális pörgető drogot, de ha erre van szükséged, megint csak nem üldögélsz órákat a teraszon. Nehéz ügy...

CM2131 2017.10.01. 21:28:29

Azt nem értem, ha egy kávézóban igénytelen, kényelmetlen székek vannak, akkor az miért is lenne "legnagyszerűbb" ? Mert a Menő Jenők azt mondták? Akkor itt az ideje, hogy elkezdj önállóan gondolkodni, ez még hasznodra válhat az élet egyéb területein is.

dr utcai arcos 2017.10.01. 22:14:07

@Pestépítő: valamit nagyon keversz pappa...Freinél 590 a legdrágább kávé. Nagyot akartál mondani, oszt ennyi sikerült.

2017.10.01. 22:59:27

@Arcade Macho:az irodalmarok kozul elegge sok csak egy egyszeru hipszter drogos kocsog "
A köcsög jelentése :olyan férfi, akit nőként használnak.
Az eredeti börtönnyelvi értelmezés kibővült, a köcsög a buzi szinonímája lett.
Örülök, hogy segíthettem. Nem tudtam, hogy nem vagy magyar, bocs.

2017.10.01. 23:02:35

@Arcade Macho: Ja, és sajnos a hipszter fogalmával sem vagy tisztában...de akkor mijafasznak hasznâlod?

2017.10.01. 23:09:12

@Arcade Macho: egyébként nem kis pöcs. Nagy fasz.

Le Orme 2 2017.10.01. 23:10:43

A kávé rosszízű és káros.

Le Orme 2 2017.10.01. 23:14:48

@Könnyen elkaptuk, uram!: "A köcsög jelentése :olyan férfi, akit nőként használnak."
Legfeljebb a börtönszlengben, eredetileg. Egyébként pedig hülye, barom jelentése sokkal gyakoribb, mivel az emberek többsége nem olyan börtöntöltelék, mint te.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.02. 00:04:20

@Ylim: Ne szövegelj..Újság, könyv?? Muhaha. Valld be, hogy a Velvet rovatot olvasgatod az ingyen wifi-n a Starbucksban az üres csészéd mellett már vagy egy órája. Előbb-utóbb rendelned kell valamit, vagy mehetsz szépen a picsába..:)))

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.02. 00:07:57

@orient: A kávéházak aranykorában komoly közösségi élet folyt ezeken a helyeken. Ma pedig.. A sok lárva a laptopjába vagy az okostelójába bámulva ücsörög az üres csésze mellett. Össze sem lehet hasonlítani a kettőt.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.02. 00:13:20

@jolankovacs: A melósok nem azért nem kávéztek a Kádár rendszerben mert nem tehették volna meg. Egyszerűen nem volt benne ez az elfoglaltság abban a társadalmi közegben, ahonnan származtak. Ők kocsmában költötték a pénzt.

mézesmackócskácska 2017.10.02. 01:37:19

Hmmmm... érdekes felvetés... mondjuk ez a szék tényleg halál kényelmetlen...
Mondjuk a kedvenc helyemen sörösrekeszek tetejére van rakva egy fedlap amire párnát rakhatsz... az egész kényelmes... és jópofa is...

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2017.10.02. 04:18:42

Kb.20 éve, mikor a kávézót még cukrászdának hívták, ilyen kis óvodai kisasztalokat és puffokat tettek le a népnek, azokat is oly szorosan, hogy összeért a szélük. Na ahhoz képest ez maga a 21. század!

Hozzászólok 2017.10.02. 06:01:54

@UdjanMineck: ott a pont. Nalam is a viz egy fontos szempont.

2017.10.02. 08:16:21

@Le Orme 2: nagyonhülye, elolvastad az egészet? Sikerült ugyanazt leírnod, amit én írtam. Nagy szellemi tevékenység.

Usenka 2017.10.02. 08:21:53

Végre egy szívemből írodott poszt!
Nekem is pont ilyen visszás, hogy van egy trendinek, minőséginek whatever-nek kinevezett hely, sok-sok pozitív komment, milyen jól sütnek-főznek-kávét készítenek, elmész, és a merő filléreskedés köszön vissza az IKEA/ Kika/ Möbelix legolcsóbb bútoraiból összedobott ülőhelyek, kanapék, sofák láttán.
Az érzés, amikor belépsz egy ilyen cukrászdába, kávézóba, étterembe, és már fordulnál is ki (volt, hogy megtörtént hiába a rengeteg pozitív feedback), egyszerűen nem!
Milyen lehet a konyhája, hogyan dolgozhatnak ott, ha a tulaj, pont a vendégeken spórol a "jó lesz az, mert occsó" felkiáltással, megelégszik a 22000 Ft-os IKEA kanapéval, az üzletében?
Miközben 600-700 Ft egy szelet sütemény például.
Most komolyan, a tulajdonos meddig "lát" el business szempontból?
Ugyanis, az, hogy milyen bútorok köszönnek vissza (lásd: IKEA, KIKA katalógus) azt mindenki észreveszi, mert mindenki ismeri ezeket a bútorokat.
Nem azért kell ülőalkalmatosságot venni, hogy "hát sokan leüljenek", hanemhogy a maradandó élmény, egyedi legyen! Olyan, amit csak az én üzletem ad, akár az én kávéim, süteményeim whatever...
Ha olyan kész terméket állítok elő, ami minőségi alapanyagokból készül, finom, miért nem tisztelem meg a vendégeimet, azzal, hogy igyekszem olyan miliőt kialakítani, hogy királynak érezzék magukat, ne pedig engem, a tulajdonost sajnáljanak le, "mert csak IKEA bútorra tellik, szegény tulajnak...
Ekkor már meg is történt a borzasztó mély negatív reklám, mert nem magáról az elkészített produckt-ról szól a barátok közti eszmecsere, hanem arról "te figyelj, voltam egy kávézóban, whatever, és ilyen sz@r IKEA bútorokkal volt berendezve. Tiszta ciki volt a csajom előtt, nem is megyünk többet.."
"És milyen volt a süti, kávé, whatever?"
"Fogalmam sincs mert egész végig azt éreztem, hogy az IKEA kitelepült a városba, viszont én egy kávézóba, cukrászdába vittem (volna) a páromat...":O

Túrós Rudi 2017.10.02. 08:28:19

@conchita wurst: tetszik neki, csak szerinte egy minőségi kávéhoz járna egy igényes környezet is. Nincs szinkronban. Szinkron...tessék ízlelgetni ezt a szót, kávézás helyett...

osztom ezt a véleményt 2017.10.02. 08:40:53

Azért hogy kényelmetlen legyen és minél gyorsabban húzzon el a sznob barom átadva a helyet a következő sznob baromnak az 1600 ft-os kávé croissant kombóra, hogy Frei Tamás a francia Riviérán tengerre néző teraszán még sokáig kortyolgathassa a dél amerikai makákó kakából kinyert kávéját az ezer euros fotelkéjében.

orient 2017.10.02. 08:48:14

@EU zászlót mindenhova!: no igen. Mondjuk én rendszeresen járok kávéházakba telefon nélkül egy könyvel, vagy szimplán csak családdal és mi beszélgetünk valóban. De igaz többség a telóját bámulja vagy szelfizik...

eßemfaßom meg áll 2017.10.02. 08:54:51

@Usenka:

"Ugyanis, az, hogy milyen bútorok köszönnek vissza (lásd: IKEA, KIKA katalógus) azt mindenki észreveszi, mert mindenki ismeri ezeket a bútorokat."

Nem, ezeket az IKEA-KIKA katalógusokat álmukból felébresztve is felmondó konzumidióták ismerik.

Arcade Macho 2017.10.02. 09:23:13

@Könnyen elkaptuk, uram!: ja tenyleg beleirtam azt a szot is :)
na ez igaz elnezest...
az erdemi reszhez esetleg?

Arcade Macho 2017.10.02. 09:25:45

nyugaton lattam azokat az aluminium szekeket, azok elegge jonak tuntek es egypar olyan helyen is lattam ami nem eppen trendy volt
ez az IKEAs szek meg azert jo mert konnyu lelakkozni

czinimini 2017.10.02. 09:35:23

Ez a cikk vicc volt vagy komoly? Mert viccnek durva, komolynak meg marhaság.

xporolyke 2017.10.02. 11:28:34

Olaszoknal sok helyen egy pult van ahol kiszorjak a kavet, lehuzzak, azt csa. Mai kavezosoknak legjobb, ha mindenki elvitelre ker kavet, eleg megnezni par nagyobb varosban milyen szep forgalma van az ilyen dobozos vespa kavegepeknek, amiknel csak elvitelre a metro megallo elott lehet kavet venni, aztan el is gurulnak vele. Tulajdonkepp orulni is lehetne, hogy egyaltalan van asztal, meg szek.

UdjanMineck 2017.10.02. 20:33:20

@Hozzászólok: Köszi. (Bár ez nem játék, nem pontra játszom az igazságot ;-))

Márk Balás 2017.10.03. 12:39:09

Rengeteg kávézó van Budapesten, ahol 1200 forintnál kevesebbért lehet órákig üldögélni, kényelmes székeknél és asztaloknál.

süti beállítások módosítása