Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Átvert háziasszony provence-i almakompótja

2017.10.08. 18:33 stillman

 

Izetlen almát vett a biopiacon?

 

Ne is firtassuk a jelenség hátterét, úgysem értünk hozzá. 

 

Lényeg a lényeg, most már mindegy, van egy vagy több kiló enyhén kásás, talán itt-ott ráadásul kukacos almánk, ilyen ez a popszakma. 

 

Mit tehetünk?

Vegyük le az összes létező őszcsalogató fűszert a polcról: fahéj, szegfűbors, kardamom, ha van otthon citrom, azt is használhatjuk, ha mániákusan egészségesen akarunk élni, akkor ez utóbbi természetesen legyen kezeletlen héjú. 

 

Normál esetben kókuszvirágcukron, nyírfacukron, esetleg mindenféle kamu barnacukron éldegélő sorstársaim (az édesítőt direkt nem említem most), eljött a pillanat, amikor a hátsó, belső, de mindenképpen valamilyen szégyenpolcra száműzött fehér kristálycukrot elő kell venni, mert a helyzet mentéséhez most erre lesz szükség. 

 

Felteszünk 15 dkg kristálycukrot a serpenyőbe és elkezdjük felolvasztani, karamellizálni. Közben meghámozzuk az almákat, a héjakat vagy megesszük közben, vagy odaadjuk a madaraknak, disznóknak, csirkéknek, végső esetben a férjünknek, barátunknak, barátnőnknek, szomszédnak, de semmiképpen sem dobjuk a szemétbe, mert az almahéj az jó, meglepődve fogjuk észrevenni, hogy a mostani almahússal ellentétben annak például mégiscsak van íze. Mindegy, a folyamat már nem visszafordítható, tehát daraboljuk fel az almákat, ha lehet egyenlő darabokra, ha pedig nincs kedvünk fél óra mindfulnessben csak az alma egyenlő méretű kockázásával tölteni (nem szabad semmi másra gondolni közben!), akkor nyomjuk a "rusztikus" változatot, csak úgy, ahogy jön. 

 

Amikor karamellizálódott a cukor, hajítsuk bele az almákat, elkásásodott, vízhiányos barack, soha meg nem érő szilva szintén mehet bele. Kis vizet is adjunk hozzá, majd jöhetnek a fűszerek. Fahéj, kardamom, szegfüszeg, amennyit csak elbír, ne sajnáljuk, legyen minél durvább, itt az ősz, mert megérdemlem. A felszálló illatok kárpótolnak mindenért, sátáni kacajjal nyugtázhatjuk, hogy bennünket nem ver át többé a pofánkba mosolygó zöldségesnéni, aki a hülye pesti hipsztereknek felhozta a romkocsma piacra a szomszéd takarmány almáját, amelyet még a malacok is érintetlenül hagytak. 

 

Leginkább lehűtve, provence-i hangulatban, porcukros orral, kandalló előtt, annak hiányában a fűtőtestre tehénkedve fogyasztva ajánlott. 

almapkompot.jpg

(A kép színei, az új iOS csodálatos nevű dramatic warm filterjének köszönhetőek).

 

Jó étvágyat! Diétázó ismerőseinknek nyugodtan hazudhatjuk azt, hogy kókuszvirágcukorból csináltuk. 

 

Hozzávalók:

4 alma (mindegy milyen fajta csak ehetetlen legyen)

1-2 körte

egyéb kidobásra ítélt gyümölcs

4-6 szegfübors (mondjuk én véletlenül 15-öt beletettem)

2-3 teáskanál fahéj

1 teáskanál kardamom

15 dkg fehér (hehe) kristálycukor 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alma francia recept almakompót

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr7412940531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása