Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

2017 legidegesítőbb és legjobb gasztrotrendjei

2017.12.29. 21:38 stillman

Kézműves borzalmak, fantáziátlan street food, buta vendéglőhelynevek, valaki álmát valóra váltó ehetetlen cukormázak - ezek voltak a tavalyi év legidegesítőbb trendjei sok más között.

 

Lássuk, idén mi mindent tudunk hozzátenni?

Multinacionális élelmiszeripari cégek erőltetett emberközelisége

article_img1.jpg(kometa.hu)
 

Óriási húsgyár reklám, egyenként simogatnak végig minden egyes sertést és rakják lágyan a sonkát a vákuumba, hozzák személyesen az asztalodra, a csomagoláson fatextúra és kockás abrosz, kréta felirattal... Ez a stílus többé már nem lehet a fiatal pár feltette az életét a sütizőre című sztori vagy az újhullámos lángosozó sajátja, új irányok után kell nézni. 

 

Most már a TESCO is vintage táblás-krétás, álkézírásos romantikába öltözött, méghozzá egész ízlésesen kivitelezve, félre tehát pecsétekkel és írógépbetűkkel a romkocsmákban, itt is újat kell kitalálni. 

 shottype1_328x328.jpg

Mindenmentes = műanyag

 

A legijesztőbb, amikor a túrógombócot, porcukros fánkot, vagy akár valami egészen egyértelműen bűnözésre kitalált süteményt is elkészítenek mindenmentes "paleo" és társai  verzióban, és boldogan tolja le a fogyni vágyó, hízni nem akaró áldozat ezeket a mindenféle egészen elképesztő műanyag összetevőkből, soha nem hallott növényi zsírokból alkotott szörnyszülötteket, és ízre még egészen jó is lehet akár, persze hatása már megkérdőjelezhető.

Ez a divat rövidesen remélhetőleg már tényleg ki fog pukkadni és hatalmas szégyen marad majd csak utána.

 

Vega-vegán étel túlkapások

 

Nem tudom megérteni, hogy miért sült kolbászt, hamburgert vagy hot-dogot kell imitálni a vegetáriánus sőt akár vegán fesztiválokon, megint csak egészen furcsa összetevőkből kikísérletezett látszatot árulva, miért nem lehet akkor már a húst nem tartalmazó alapanyagokkal valami érthető, az adott összetevő stílusjegyeihez jobban passzoló ételt kreálni. Ha hamburgert akarsz enni, akkor ne legyél vega, bocs. 

 

Smoothie-k aranyáron

 

Eleinte óvatosan szivárogtak be közénk, szerényen meghúzva magukat, azután önálló koncepciók épültek rá, ma pedig már az egyik legnagyobb lehúzó üzletágnak látom a 990 forintos narancsos-gyömbéres leveket, vagy a hasonló árkategóriájú spenót-répa-zeller-cékla miegymás kombinációkat, amelyek nemcsak nyilvánvalóan valamilyen egyéb tevékenység melléktermékei, de mindenképpen az egyik legtöbb mellékterméket előállító műfaj. Egyébként soha nem tetszett nekem ez gyümölcs/zöldség préselősdi, amikor (régen) egyszer vettem egy gyümölcscentrifugát, kipréseltem valamit benne és a cucc 90%-át utána kidobtam vagy megettem külön, továbbá szinte biztosan ezek nem bio alapanyagokból készülnek, tehát az egészséges jellegüket is megkérdőjelezem.  

 

Szerethető koncepciók, undok alapítókkal

 

Amikor heteken keresztül hirdetnek cuki, kedves és profi stílusban egy újonnan nyitó éttermet vagy eseményt, majd a tulajdonost/főszervezőt megpillantod a helyszínen, aki csak pattogni tud idegesen és a vendégeknek sem örül egyáltalán, azaz köszönőviszonyban nincs az ötlet és a stílus magával a kitaláló, alapító emberrel.

 

Gasztro véleményvezérek álbefolyása 

Valamiért sok újonnan induló hely azt hiszi, hogy ha meghív 10 gasztrobloggert, akkor már be is indul és beszélni kezdenek róla és sok egyéb feladatot megspórol magának.

Nem, ez nem ezen múlik. Ez csak úgy működik, ha magától odajön, felkelted az érdeklődését, de mondjuk akkor már valószínűleg eleve menő vagy. Hiába fizetsz bármennyit, nem jönnek többen attól, hogy kidob valaki, aki szerinted befolyásos egy posztot rólad. 

 

"Több, mint" szlogenek

A gasztronómiában, és mindenhol máshol valamiért képtelenek elfelejteni ezt az iszonyatos közhelyet, ezt az eleve értelem nélkül született borzalmas kifejezést. Amikor megláttuk, hogy a Bűvös Szakács új kiadványára képesek voltak ráírni: "több, mint szakácskönyv" akkor vett rajtunk erőt az igazi kétségbeesés.  

 

Szexizmus

Értjük, hogy sokak szerint néhány sonka cafat vagy tészta, esetleg csokoládédarabkák még sokkal szebben mutatnak, ha egy meztelen nőre helyezik őket és városszerte például a tésztával betakart nő képével borított furgont nézi mindenki "a séfek választása" felirattal,  de valaki gondolt esetleg arra, hogy vannak olyan férfi séfek vagy esetleg női séfek is, akiknek nem azonnal egy meztelen nő jut eszébe a sonkáról? Úgy gondolom, hogy ez a megoldás degradáló az egész szakmára és kb. mindenkire nézve, és érthetetlen, hogy évek óta ez ellen nem tiltakozik senki igazából a gasztro szakmából. Egy kulturált országban már rég leszedetnék és a forgalmazó szégyenkezve kérne elnézést nyilvánosan. 

chefmarket2.jpg

 

 

És most jöjjön néhány olyan trend, ami viszont tetszik nekünk:

 

Nagymama, vidéki hagyományok menőség

 

Újra menők a sodrófás, otthonkás, csipketerítős nagymamák és kellékeik, ők hozzák vissza a hagyományos terméket, eljárásokat, módszereket, úgy, hogy ők is szereplők maradnak, tehát nem egy macskanadrágos húszéves vastagszemüveges hipszter gyúrja nekünk a kemencés lángost és a zsírosbödönös feltétet, hanem tényleg egy aranyos néni. Legyenek menők a nénik! 

 grandma-old-lady-rock-rock-on-funny-cool-unique-favim-com-460891-604x270.jpeg(kép forrása: http://www.ponderingdonkey.com/stuff/that-supermarket-woman/)

Klasszikusok megújítása

Egyre érdekesebb trend, a hagyományos magyar ételek technológiai vagy akár alapanyagszintű megújítása, csúnya szóval "újragondolása", ez nagyon jó ötleteket, koncepciókat szülhet, minél több ilyet szeretnénk még látni.

 

Régi éttermek, képzett pincérekkel újra divatba hozása

Időnként előfordul, hogy az ember valamiért egy olyan klasszikus étterembe is eljut, ahová amúgy esze ágába se lenne betérni, letűntnek érzi, réginek, szinte már cikinek, becsekkolni sincs kedve, de azért megeszi a jó kis húslevest, amit ott elé tesznek. És aztán meglepődik, mert minden flottul megy, nem flegma, szerencsétlen, képzetlen pincérek veszik körül, hanem váratlan odafigyelést és profi szervizt kap. Ilyenkor azért eszünkbe jut mennyivel jobb érzés, amikor nem valami kinyúlt pólós srác rakosgatja ügyetlenül eléd a tányérokat, minden létező etikettet szinte direkt elrontva.

 etto-trocadero-dublin-karnow.jpg(kép forrása: http://intelligenttravel.nationalgeographic.com/2014/06/24/dublin-for-foodies/)

19 komment

Címkék: trend

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr2013532455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.12.30. 11:57:51

A mindenmentes trend talán idén erősödött fel, főleg az olyan túlkapások, hogy a csokis sütiben már kakaó helyett karobpor van (miért is?), de a vega álkaják már 20 éve is divatosak voltak. Sajnos nincs Magyarországon kreatív vega szakács, aki új ételeket tudna kitalálni a húsételek utánzása helyett.

Én a véleményvezérek uralmát a Dobrumba esetében éreztem nagyon, mindenki áradozott róla, aztán kiderült, hogy csak egy erős közepes a kaja, a tisztaság csapnivaló, a személyzet amatőr és az állandó teltházat mesterségesen generálják (folyamatosan foglalt tábla több porosodó asztalon, egy félreeső 6 fős asztalhoz leültetnek 1 embert, de a bejárattal szemben 3 embert ültetnek a 2 fős asztalhoz, stb.)

Az jó, amikor a régi éttermek feltámadnak, de sajnos sokszor ott vannak a legrosszabb modorú pincérek és csak akkor van esélyük 60 év alatti vendégeket fogniuk, ha nem egy kommunizmusban szocializálódott, égetnivaló Kádár-kori tankönyvekből tanult szakács van a konyhában. Nekem jellemző élményem a szegediek körében népszerű étterem, ahol kiderült, hogy a marha erőleves és a Újházy tyúkhúsleves ugyanabban a fazékban főtt :(

stillman 2017.12.30. 13:18:29

@Étteremkritikus: köszi a kommentet, sokmindenben igazad van, a Dobrumbában szerintem nem teljesen. Egyrészt ott a nyitáskor már őrület volt attól függetlenül, hogy posztolt volna bárki róla, tény, hogy erősítette a rohamot, amikor kitették többen, hogy tényleg milyen jó. De itt nem arról volt szó, amit írtam, hogy egy alapvetően béna és fantáziátlan hely meg akar fizetni néhány bloggert, és akkor majd minden jól megy onnantól.
Én a Dobrumba fogásaitól a mai napig elájulok, pont azt szeretem benne, hogy egyszerű, és mégis szuper finom (nekem). Nem látom mesterségesnek a foglaltságot, az igaz, hogy nagyon bénák tudnak lenni, elképesztően amatőr volt eleinte a csapat, azóta azért szerintem szereztek gyakorlatot, de még így is hatalmas hibák vannak, nem veszik fel a telefont, elkavarják a foglalásokat, ez tény. Nekem eddig szerencsém volt ott.
A vegán kamu ételek esetében én csak a tönköly kolbászra emlékszem a bioboltokban, amitől már akkor kivoltam, amellett, hogy borzalmas volt, semmi értelme nem volt az egésznek.

M_Ali 2017.12.30. 17:31:08

Ha valami a hazai gasztronómiának árt, akkor az a sok gasztroblogger, aki meg akarja mondani a tutit, azt hiszem még csak meg sem szabadna szólalniuk sok esetben. A hazai gasztrokultúrát csak a hozzáértő szakácsok tudnák megfelelően kommunikálni, ha értenének a kommunikációhoz...

gabardin 2017.12.30. 17:41:57

mindenmentes kaják, nincs azzal baj, csak nevezzük a nevén, kakaóporos avokádókrém - csokikrém helyett, tojásfehérje - túró helyett stb.
a véleményvezéreknél nagyon kilóg a lóláb, ha többen lelkendeznek egy helyről, lehet kezdeni gyanakodni (általában bejön)
a sonkabikini ciki, nem is értem a sofőrt, nem szégyenkezik, hogy ilyen gagyi "reklámban" vesz részt?

Le Orme 2 2017.12.30. 21:03:59

Ezek nem problémák, és pláne nem ideiek vagy közelmúltbeliek (szexizmus? 100 éve ugyanúgy megvolt, mitől idei trend? stb.).
A probléma az, hogy ilyen egyszerű kérdéseket túlbonyolítanak és csámcsognak rajtuk.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.12.30. 22:16:10

@stillman: A Dobrumbáról a nyitás napján vagy másnapján írt az ország első közismert és máig egyik legnépszerűbb gasztrobloggere, majd pár nap múlva az Index is. Ez nem elég hírverés?
Nekem az tűnt fel, hogy kétszer akartunk bemenni, mindkétszer sajnos teltház volt a felszolgáló szerint, de az ajtótól jobbra csak 1-2 ember ült. Amikor harmadjára előzetes foglalás után mentünk, akkor is ez volt a helyzet, nyögtek, hogy alig tudnak asztalt adni, az ajtóval szemben és balra a wc felé mindenkit összezsúfoltak, de jobbra azoknál az asztaloknál másfél óra alatt egyetlen ember ült, az egyik 6 fős asztalnál volt már akkor, amikor odaértünk.
A kaja nem rossz, de a fűszerekkel spórolnak és aki járt az adott országokban, annak a helyi kifőzdét idézik az ízek, csak az ár itt többszörös.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.12.30. 22:42:51

@gabardin: A kakaópor már ellenség a mindenmenteseknél, helyette karobpor van, azzal könnyebb a fűrészpor állagú süteményeknek fűrészpor ízt is adni :)

@stillman: Nekem van vega családtagom, aki már a 90-es években egy szakácskönyvből készítette a vega fasírtot, pörköltet, hamburgert, stb.
Manapság már vegán hentes is létezik, ahol mindenféle húst és felvágottat vehetsz tisztán növényekből, de pesti bioboltban is láttam már vegán sonka ízű chipstől a kolbászig mindenféle hamis kaját.

hidroponi 2017.12.30. 22:58:46

azert vannak a nepszeru eteleknek vegan valtozatai mert amikor az egyszeri husevo (nem a kisujjeltartogasztroblogger) tobbe nem akar hust enni soha a budos eletbe nem jonne ra hogy akkor most mit is kellene ennie az elso par honapban. egyebkent ezer eve leteznek zoldsegfasirtok, gabonakolbaszok vagy gombaporkolt es a husetelek altalanos nevei sincsenek levedve..tehat a kolbasz, a porkolt, stb. nem utal husetelre, sokkal inkabb az etelek alakjara, allagara, stb-re.

gabardin 2017.12.30. 23:35:45

@Étteremkritikus: ezt a kakaó problémát nem ismertem eddig :)
mindig van új a nap alatt

commentes nikk 2017.12.31. 09:33:51

@hidroponi: a kolbász, a pörkölt nem utalnak húsételre? Köszönöm, végem van :)))))))

miyagawa 2017.12.31. 12:31:03

Számomra a legidegesítőbb a gasztrovilágban a hagyományos ételek "újragondolása". Már maga a szó is rossz, feláll tőle a szőr a hátamon. Miért nem jobb pl. az, hogy "paprikás krumpli másképp", miért mondják, hogy "paprikás krumpli újragondolva"? Ha még ráadásul habszifonból nyomják ki, akkor van végem és teljes sebességgel váltok irányt (vagy a tv-n csatornát)....

stillman 2017.12.31. 13:12:40

@hidroponi: ha annyira okos az egyszeri húst elhagyó húsevő, hogy átlátja az egész föld élelmiszeriparát növény, valamint állattenyésztési folyamatát az elejétől a végéig, ezek káros hatásait pontosan ismeri, képes értelmezni és egymással összehasonlítani az adatokat, akkor talán képes arra is, hogy a pörköltön és a kolbászon kívül más ehetőt találjon.

élhetetlen 2017.12.31. 18:02:41

@commentes nikk: De azért ne végezz magaddal! Be kell látnod, hogy a „pörkölt”, az csak egy elkészítési mód, a gombapörkölt, és a körömpörkölt is pörkölt. Máshol van a baj. Mikor valaki azt írja, hogy bacon csipsz padlizsánból. Na, az gáz, és pár hete volt.

élhetetlen 2017.12.31. 18:46:47

Jó kis szösszenet. A mindenmentestől feláll a hátamon a nem létező szőr is. Mindenmentes nincs, mert még a semmi is levegő, ami valami. „Vega-vegán étel túlkapások”. Normális, hogy a spenót fasírtot is fasírtnak hívják, mert a fasírt is egyfajta elkészítési mód, valami aprítva, tejben áztatott zsemlével, vagy kenyérrel összekeverve, kisütve. Én mindenevő vagyok, sütök fasírtot sertéshúsból is, spenótból is (tavaly rengeteg spenótot kaptam, jó termés volt, annyit nem lehetett csak főzelékként megenni), de attól padlót fogok, mikor valaki képes leírni azt, hogy „bacon csipszet” csinált padlizsánból. Én nagyon sok padlizsánt eszek. Nem rántom, nem csinálok krémet összefokhagymázva, mert szeretem az ízét. A tepsimbe kettő fér bele felszeletelve, kissé megolajozva, sózva megsütöm. Az egyiket megeszem pár nap alatt, a másik megy a fagyóba, és kijön, mikor az első elfogyott (csak egy tepsi mosogatást spórolok meg). De azért eszem a padlizsánt, mert szeretem, és nem azért hogy látványra helyettesítse a bacont. Szóval baj van a fejekben.

hidroponi 2017.12.31. 20:28:43

@commentes nikk: keress utana a neten a kolbasz etimologiajara.
a sos, _porkolt_ mogyororol gondolom hallottal mar..

commentes nikk 2018.01.01. 14:12:14

@hidroponi: te meg gondolom hallottál már a magyar nyelvről. Például a főnévről meg a melléknévi igenévről. A kolbászról meg itt tájékozódhatsz: hu.wikipedia.org/wiki/Kolb%C3%A1sz Azért mert vega vagy, még nem kell ostobának is lenned :)

Tiber78 2018.01.01. 22:37:09

Sokmindenben egyetértek a cikkíróval, viszont furcsálom, hogy miért akad fenn ő is - ahogy mindenki - a vegák/vegánok kreatív ételkészítési módszerein.
A vegán nem azért vegán, mert menthetetlenül szerelmes lett a zöldségekbe, hanem azért, mert nem ér neki annyit semmilyen kaja, hogy állatokat öljön le érte. A hagyományos ételek ízét meglepően jól vissza lehet adni növényi alapokon.. és nem mellesleg a húst még fogyasztó haverok megvendégelésére is kiváló alternatíva egy céklás-csiperkés lencseburger ;)

commentes nikk 2018.01.02. 14:41:43

@Tiber78: a vegaburger kábé olyan szintű félreértés, mintha az alkohol absztinenciát fogadó ember viszkisüvegből inná a gyümölcsteát. Ha a dolog lényegi eleme nem oké, akkor a külsőségeit minek tartja meg valaki?

süti beállítások módosítása