Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Hal-áldomás - OMÉK 2017.

2017.09.25. 17:41 stillman

Egymás közt vagyunk, lássuk be az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra, szép magyar nevén OMÉKra elsősorban szórakozni megy az ember.

 

Habár a Hungexpo megközelítése tömegközlekedéssel vagy autóval a legkevésbé sem vicces, a parkolásért például kétezer forintot kérnek, ez ott teljesen normális, beletörődött mindenki. A kapuknál a beengedő hostessek még annak idején, a Bocuse d’Or esetében sem tudták, hol vannak, mit kell csinálni, egyáltalán mi ez az egész.
A beléptetésünk háromnegyed óránál nem tart tovább egy perccel sem, és már messziről köszönt is a “Rózsafánk”,

p1260775.jpgvalamint a Kürcsi Őskalács stand, a falon a termékek háttere, eredete és egyben sikertörténete, a magyar vidék kíméletlen marketinggépezete máris bedarál.

Minden fesztivál oszlopos tagja, a Zsanna Manna és a King Marcipán itt szinte labdába se rúghat, bár próbálkozik a maga módján.
Van egy olyan érzésem, hogy kicsit túl szigorú a Kürtős Kalács eredetvédő lobbija, mert nagyon durván tombolnak a kürtőskalács-továbbgondolások, a “parázson sült kürtőskalács” ugye megint más megközelítési módot rejt. Nem firtatom a különbségeket, így mindenkinek jobb.
Átmenet nélkül vág pofán a Székely falat magát E-mentesnek (bármit is jelentsen ez) hirdető standja, p1260621.jpgmellette pedig folytatódik a haladó pálya: ördögpaprikás, hajdúsági toroskáposzta, csülkös káposzta, körmös pacal, kemencében sült csülök és a nagy nemzeti Hal Kampány apró begyűrűzéseként értelmezhetjük talán a haltepertő, a halbrassói és hát öö a hekk jelenlétét.

p1260635.jpg


A gyrost kézműves lepénybent ígérő házikó újra megnyugtat bennünket a trendérzékeny magyar konyha jelenlétéről, mellette a sparheltben sült juhtúrós lepény (sparhelt sehol amúgy) teszi teljessé a választékot. A Kürtős Legenda “ünnepi” kürtőskalács és mézeskalács szív-standdal intünk átmenetileg búcsút a külső egységeknek, jöjjön a pavilon!

p1260642.jpg
Az első pavilonban a francia újhullám mezőgazdasági témákra szintetizált Legyen Malacod Program sertéstartást népszerűsítő rajzai, mellette sajátos hangulatban egész kulturált kinézetű üzletemberek ülnek a piroslábasos muskátlis-műtulipános dekorációban. p1260652.jpgAzt hiszem, ebből az embertípusból csak egyre volt pénz, de hogy miért pont a malacstandra, azt nem tudom, mindenesetre ezután csak nagyon furcsa arcok jönnek majd szembe.
Nem tudom, direkt van-e, de én itt mindent félreolvasok. De a KOCA Csoki, a PULYA csoki vagy a Cégénydányád szavakat csak úgy a szemünk sarkából hogyan is olvashatnánk?
A SAGA standján nyers virsliket húztak pálcikára. p1260658.jpgÚgy tudtam eddig, hogy a virslit nem szokás nyersen enni. Ők tudják, itt nem félnek a NÉBIHtől, a NÉBIH fél tőlük. Ahogy elnézem, itt a szabályokat írják, és nem betartják.
A Tóalmási Húscsarnok kissé túlspilázott standján a leégett kolbászzsír újrafelhasználásában hisznek, nem akarnak mániákusan takarítani, mondom a NÉBIH innen úgyis el van tanácsolva, azok inkább a francia süteményfesztiválokra mennek – a helyükben én is odamennék.
Néhány standról egyszerűen csak nem tudom, hogy mi az. Mátrix oktatási központ van kiírva negyvenszer, de hogy mit tanítanak, azt nem tudni, persze igazságtalan vagyok, mert ott egy szlogen: “Mezőgazdaságban az élen!”, és beláthatjuk, hogy jobban hangzik, mint a jól bevált “több, mint mezőgazdaság” vagy a “mezőgazdaság felsőfokon” formulák.

p1260679.jpg
Megmondom őszintén, fogalmam sincs, mit keresnek itt az amúgy egyetlen érdekességet jelentő Irán, Fülöp-szigetek, vagy a kissé túlreprezentált Japán kiállítói stand-komplexumok.
Tehát a hajdúsági, székely, kárpátaljai, valamint a kürtőskalács-hekk-sertészsír mátrixból idetévedő közönség esetleg hátha kipróbálja a sushit vagy az algát, esetleg két csülköskáposzta és rózsafánk között megkóstol egy kis vagyu marhát? Nem értem, tényleg. Ha jól érzékelem, ők sem értik pontosan, mit keresnek itt. Ez itt még csak a második nap, de már feladták jónéhányan.

p1260698.jpg
A pavilon szélén is szomorúan árválkodó standok, bennük egy vagy két ember mobilozik, fel sem néznek a közeledtünkre, minden mindegy már. Egyébként az tényleg praktikus, amikor kijössz egy vásárra kiállítani, és a telefonod vagy a számítógéped nyomkodod egész idő alatt.
A trendi elnevezésű Nyúl Terméktanács standja is igazán hangulatos, ott is mobiloznak.

p1260692.jpg
Mindenesetre Ági (szörp) ismét van, most már lime-menta, bodza-menta, citrus ízesítésekben főként, haladni kell a korral, a málnát szádra ne vedd. p1260694.jpg
Az Áldomás stand előtt csak tisztelettudóan elsétálok, véletlenül mégis meglátom az Organikus Natur Erő terméket, de nem merek megállni, érzem, hogy ehhez nem vagyok elég jó.
Visszatérek a japán részleghez, tényleg megszakad a szívem. Ha az úgynevezett gasztroelit inkább itt tömörülne, és nem egymás seggét nyalná a belterjes piacokon, de nézegetné inkább az eladni kívánó japán partnerek nyilvánvalóan kifogástalan kínálatát, talán lenne érdemi előrelépés az alapanyagok területén. Tessék, itt van, házhoz jön a normális alapanyag, ehelyett itt árválkodnak üresen ezek a standok. Felfoghatatlan.
Néha egy-két bátrabb néni vagy bácsi odamegy, és halált megvető bátorsággal betol egy kiscsónakban kínált algát, a nyers virsli már megedzette úgyis a gyomrukat.


A legborzalmasabb stand azonban a Kapj rá! kampány által felhúzott, halfogyasztást erőltető hatalmas és félelmetes installáció, benne épp fut az aktuálisan másfél embernek prezentáló sokkal jobb sorsra érdemes Felelős Gasztrohős egyik képviselőjének előadása. Dekorációként halfajtákat ismertetnek és népszerűsítenek, halhálók és halfogó eszközök szerettetik meg velünk a halakat, a túloldalon pedig óriási akváriumban szenved egy nagy csuka, p1260742.jpga szeméből kiolvasom, hogy már csak egyetlen kívánsága maradt: fogják ki mégis inkább, és süssék meg azonnal, csak ne itt kelljen néznie a szemközti Földművelésügyi Minisztérium kiemelt, szélnek eresztett nemzeti kreativitással megalkotott standjait. p1260741.jpg
De nem elég a gigantikus akvárium, egy Kapj rá! konyhapultnál tovább nyúzzák a halfogyasztás-témát, tényleg olyan, mint amikor kiskorodban beléd tömik a finomfőzeléket vagy a répalevet (amelynél undorítóbb íz nem létezik a földön), itt viszont darált halból készült töltöttpaprikát osztogatnak. p1260744.jpgKözben érkezik az igazság, három határozott arc közül az egyik odaböki: “székely embernek ne kínálj halat, utoljára 1945-ben evett olyat az éhínség idején”.
Segítek az évek óta látható eredmény nélkül vért izzadó Hal Kampány stábnak: majd akkor esznek az emberek halat, ha lesz jó hal. A “Kapj rá!” hetvenféle tematikus prospektusától nem fognak az emberek halat enni. Esetleg alakulhat egy Büdös Hal Ellenőrző Hivatal, és büntessék meg, akár már itt az előtérben a fáradt olaj fölött bűzölgő hekket árusító önjelölt gasztroforradalmárokat, és meglesz a profit-oldal is.
Hogy valami jót is mondjak, hargitai stand fenyőrügy és feketeribizli szirupja nagyon jó, sőt itt vannak értelmezhető finomságok is, sajtok, som lekvár, nem messze innen a tök megmaradt elemeit hasznosító hidegen sajtolt tökmagolaj, tökmagliszt és tökmagpüré zero waste stand pedig a kedvencemmé válik.p1260757.jpg
Összességében tényleg egész sokat nevettem, de ugyanennyit sírtam is belül, a legtöbbet egyébként a távozáskor, a szokásos eszetlen dugóban, ami a Hungexpót minden egyes esemény előtt és után tökéletesen ellehetetleníti, és ezáltal nemhogy a japán-magyar, de a Budapest-vidék kapcsolatot sem erősíti.

12 komment

Címkék: kiállítás mezőgazdaság hungexpo

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr4912895446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inyesmester 2017.09.26. 04:33:27

Nem találkoztál nyers virslivel.A virsli főttáru(tehát már a gyártás közben megfőzték) és csak melegíteni kell.Az,hogy rommá főzik az emberek,az egy másik dolog.

bontottcsirke 2017.09.26. 06:58:20

Virslit lehet nyersen is enni, már aki eszik ilyen szarokat. Viszont amíg amíg a lazacnak nyolcezer kilója, addig nem lesz nagy halfogyasztás.

A ponytot pölö junájtid sztéccben bedarálják a trágyába. Itt meg ujjongva megeszik. Ennyit erről. Hiánygazdaság ami napig. Ízletes ipari csirkefarhát spanyol oldalassal nem volt? Az még nagy sláger. Nem finom, de azért jó sok.

opati666 2017.09.26. 07:13:38

Tisztelt Posztoló!
Először azt gondoltam, hogy egy viccesnek szánt írással van dolgom, de közben rájöttem, hogy komolyan beszélsz. Sajnos a magadfajta városi majmok mindig is lenézték azokat, akik megtermelik a szájukba kerülő ételt. Ezen változtatni nem lehet sajnos. De ha már így van, legalább ne írnád le, hogy mennyire megveted őket.
Mégis, mit vártál? Bő gatyás, kalapos, tájszólásban kurjongató, bajszos népeket? Tudod, a "mezőgazdaság", mint fogalom már nem azt jelenti, mint 100 évvel ezelőtt. Talán utána járhatnál egy kicsit, mielőtt írsz valamiről. Mint például az "indokolatlanul túlpozicionált" Japánról, aki ugye kiemelt fővendége volt az idei OMÉK-nak...
Reménytelen eset vagy...

Ravasz Figyelmeztetés 2017.09.26. 08:42:05

A fekáliaújságíró úr ma nagyon morcos kedvében volt, jól lehúzta a büdös parasztokat, mi?

Muad\\\'Dib 2017.09.26. 09:19:49

Hát ez egy ritka tré cikk volt.

Muad\\\'Dib 2017.09.26. 09:34:30

@bontottcsirke:
"...A ponytot pölö junájtid sztéccben bedarálják a trágyába. Itt meg ujjongva megeszik..."
És ennek mi a fas* köze van a dolgokhoz, hogy az USA-ban mit csinálnak? Hong-Kong felé meg pl. michelin csillagos étterem kínálja a hal fejét. Na és akkor?

2017.09.26. 09:37:01

Poszter, azt kérdezem, mint majd a beszélgetős bácsi a rendelőben: Te miért vagy dühös? :)

bontottcsirke 2017.09.26. 09:49:52

@Muad\\\'Dib: Igen, mert a távol-keleti és az európai étkezési szokások hasonlatosak (te szövegértésre képtelen majom)

Muad\\\'Dib 2017.09.26. 09:59:36

@bontottcsirke:
Mert az amerikai meg magyar szokások hasonlatosak? Egyáltalán az amerikai szokások saját magukkal hasonlatosak?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.09.26. 12:11:48

Megmondom őszintén, fogalmam sincs, mit keresnek itt az amúgy egyetlen érdekességet jelentő Irán, Fülöp-szigetek, vagy a kissé túlreprezentált Japán kiállítói stand-komplexumok."
Hat az eleg eros h kritikat irsz wazz de azt sem tudod h japán volt idén a diszvendeg....
Szóval igy kerültek oda.
LoL

stevie balkanski 2017.09.26. 12:39:22

@FILTOL: Ez magyarázza a standokat, de nem magyarázza, miért volt pont Irán, a Fülöp-szigetek és Japán a díszvendég? Valaki a minisztériumból kapott ingyen utakat, vagy mi?

Muad\\\'Dib 2017.09.26. 13:51:07

@stevie balkanski:
A világ 193 független országának bármelyike is lenne meghívva pont ugyanezt a kérdést fel lehetne tenni. Ezek szerint akkor ne legyenek vendégek?

süti beállítások módosítása