Jaj, de a fekete az olyan gyászos szín!
Hát nem. A fekete soha nem volt gyászos, mindig is menő szín volt.
Aki túl van már a kamaszkoron, vagy kinőtt már a barbie baba - csillámpóni (jelenleg unikornis) kétségtelenül (akár még felnőtt korban is) magával ragadó világából tudja, hogy a fekete az egy nagyon jó szín.
Szerintem még Kiszel Tündének is volt egy olyan korszaka, amikor meghallgatott egy-két Depeche Mode számot, és felpróbált egy fekete buggyos blúzt, persze aztán gyorsan megrázta magát és továbbhaladt a Budapest TV trendszetter székházába és ott is maradt, esetleg néha egy-egy hortobágyi palacsintás vacsoraest megtartására jön már csak ki feketének nem mondható elefántcsonttornyából.
Mindenki tudja tehát, hogy a fekete az jó, a fekete az szép, legyen az kabát, gumicsizma, iPhone, matt Bentley, fotó, függöny, öv, vagy pálya... mindenképpen valamilyen menőség. A gyásszal, pusztulással azonosítani hülyeség, mert egyrészt a hányás sokkal undorítóbb, mint az elszenesedett étel, a gyász színe pedig kulturánként változó, mi ezt ismerjük a multikulturális Magyarországon.
De ha már itt vagyunk a gasztroblog kereteibe szorítva, hát mi másról beszélnénk szívesebben, mint a fekete ételekről?
Ennél érdekesebb, izgalmasabb dolgot nehéz is elképzelni. Persze a Gasztrobizarrt lenyűgözi a szivárvány is, és a sokszínűség, de a fekete lehet valójában a legsokszínűbb kategória, mert mindennél változatosabb.
Speciális, de mégis ezer arca lehet.
Nézzük is a lehetőségeket:
Ugye adva van, amit kapunk a természettől készen, már eleve a föld...
ohh,
aztán ott van a fekete retek, a fekete szeder, fekete áfonya a fekete paradicsom, a fekete kukorica, szebbnél szebb zöldségek és gyümölcsök! És ezek megint csak azok, amelyeket itthon ismerünk, legalábbis láttunk, hallottunk róla.
Lehet természetesen ötletes, de lehet kreatív, fine dining vonalon pedig egészen durván hasít a kreativitás a fekete ételek terén.
Black garlic, lemon & salty liquorice fudge (bjornfrantzen instagram)
Vagy az elképesztő színű tésztákat készítő Linda Miller Nicholson
Exploring the dark side of pasta dough: dry-cured olive anolini, poppyseed tortellini, & black sesame seed agnolotti doppi. All filled with sweet corn & smoked lamb. (saltyseattle instagram)
Találni kiemelkedő és érdekes, vagy akár kiemelkedően egyszerű alkotásokat, mint például a
fekete fokhagyma (fermentált)
Kávé
Tea
Fagyi
Csokoládé
Fekete bab
Fekete rizs
itt már bejönnek a színezési kérdések is persze, mégis, hogy? Fekete szénnel, tinthahallal - bevallom én a tintahalas színezéstől kicsit rosszul vagyok (mármint nem elvileg csak fizikailag, de erről nem tehetek), bár az Arroz Negrot nagyon szerettem Spanyolországban. Adagolás és ízlés kérdése.
Egyszerűen beleborzong az ember, hogy mennyire érdekes dolgok születhetnek, ismerős és ismeretlen, érdekes és izgalmasan undorító.
Na, de milyen szerencsénk van, ugyanis nem más szerveződik itthon éppen, mint egy Black Food Festival, azaz fekete ételek fesztiválja. Kicsit talán morbid is, hogy november elején lesz, éppen hogy nem Halottak Napján, de mondjuk nagyjából Halloween környékén, november 4-én.
Az esemény facebook oldalát elnézve sokkot lehet kapni, ugyanis már most több, mint 11 ezren jelölték be érdeklődéssel, persze ez semmit nem jelent, hát ugye el kell menni akármi is van, és megnézni mi lesz ez.
Helyszín a viszonylag új Flow Specialty Coffee Bar & Bistro szóval mindenkinek fel van adva a lecke, lássuk mit hoz ki Magyarország, nem mellesleg nemzetközi viszonylatban nézve ilyen intenzítással (fesztivál formájában) nagyjából elsőként ebből a fekete étel őrületből.
Utolsó kommentek